Fotografera produkter

När du vill ha bilder av hög kvalitet ska du låta Validoo MediaStore fotografera dina varuprov.

 • Välj typ av fotografering
  Produktfotografering

  I Produktfotografering (ordinarie), samt Produktfotografering Express 48H, ingår följande:

  • En marknadsbild
  • En till tre planogrambilder (vinklar), beroende på förpackningstyp. Dessa bilder används för hyllplanering i butik.

  Vid fotografering ingår alltid retuschering, kvalitetssäkring samt uppladdning, av bilderna. Fotograferingen i studion utförs alltid av erfarna fotografer med avancerad fotografisk utrustning samt ljussättning. Läs mer i vår fotograferingsmanual

  – För marknadsbilder retuscherar vi färg och kontrast, utformar en urklippsbana samt följer de bildtekniska inställningarna enligt GS1:s standard. Vi retuscherar även bort damm och repor, mindre skador på produkten samt minimerar blänk och reflektioner. Notera att retushering av datumstämplar är ett tillägg.

  – För planogrambilder retuscherar vi färg och kontrast. Vi följer de bildtekniska inställningarna enligt GS1:s standard.

  Produktfotografering för Foodservice

  Syftet med den här typen av produktfotografering är att förenkla samt förtydliga försäljning och beställning online inom Foodservice. Vi gör allt vi kan för att åskådliggöra produkterna på bästa möjliga sätt, i enighet med mottagarnas önskemål och kvalitetskrav.

  I fotografering för Foodservice ingår följande:

  • Produktbild ur sin förpackning, en marknadsbild för både webb och marknadsföring. Vi gör ett enkelt upplägg med produkten ur sin förpackning. Med hjälp av väl vald ljussättning samt noggrann placering av exempelvis hallon i en skål, gör vi vårt yttersta för att åskådliggöra varje produkt på bästa tänkbara sätt vid fotograferingen.
  • Produktbild i sin förpackning, en webbild. Bild på ytterförpackning eller innerpåse för igenkänning vid beställning i webbutiker. Begränsat retuscharbete inklusive friläggning mot vit bakgrund.

  Se fotograferingsmanualen för bildexempel samt ytterligare detaljer.

  Produktfotografering för Norge

  Produktfotografering för den norska marknaden skiljer sig från vår ordinarie produktfotografering för Sverige. Vi följer de norska bildtekniska kraven, samt specifikationer för vinklar. 

  Antalet bilder samt typ av bild beror på typ av produkt och förpackning:

  • En tvåsidig konsumentartikel (påse, max 2,5 cm djup) − En marknadsbild, en planogrambild
  • En multisidig konsumentartikel − Fyra marknadsbilder, två planogrambilder
  • En cylinderformad konsumentartikel − Två marknadsbilder, två planogrambilder
  • En ytterförpackning, icke-konsumentartikel − Tre planogrambilder

  Bilderna levereras i formatet jpg med vit bakgrund. De norska marknadsbildernas längsta sida är minst 3500 pixlar och de svenska minst 2400 pixlar. Planogrambilderna för Norge är 1800 pixlar och de svenska 500 pixlar. Retuschering, kvalitetssäkring samt leverans av bilderna ingår. För marknadsbilder ingår även urklippsbana. Notera att retuschering av datumstämplar är ett tillägg. Se fotograferingsmanualen för bildexempel samt detaljer kring avvikelserna.

  Offertförfrågan

  – Vi utformar gärna specialuppdrag inom fotografering och retuschering efter era önskemål. Skicka en förfrågan till oss.

  Får du inte fram dina varuprov i tid för fotografering?

  Läs mer om vår produktion av 3D/CGI.

 • Så går det till

  För ordinarie produktfotografering samt produktfotografering för Foodservice är processen följande:

  1. Säkerställ att produktinformationen finns hos Validoo Item, samt att den är aktuell.
  2. Välj ut ett varuprov som är i fint fotografiskt skick.
  3. Lägg en order för fotografering i MyValidoo.
  4. Skicka in ditt varuprov och följesedel till Validoos studio.
  5. Invänta ett meddelande till din e-post när bilderna är färdiga.
  6. Godkänn bilderna för publicering i Validoo MediaStore.

  Kom ihåg att meddela oss förväg innan du skickar större volymer av kyl- eller frysvaror till oss. Tänk även på att inte skicka färskvaror för fotografering precis före helg.

  Vid produktfotografering för Norge:

  Skicka din offertförfrågan till offert@gs1.se. Vi återkommer med uppskattad produktionstid samt pris utifrån dina önskemål och din produkts förpackningstyp. Det behöver även beslutas hur bilderna ska levereras, då de inte kan laddas upp i MediaStore vilket är en bildbank anpassad efter de svenska användarkraven.

 • Fotograferingsmanualer

  När vi utför en produktfotografering utgår vi alltid fördefinierade fotograferingsvinklar för respektive förpackningstyp. I manualerna nedan finns bildexempel som visar hur vi fotograferar olika produkter och förpackningar.

  Ladda ner vår manual för:

  Produktfotografering (pdf)

  Produktfotografering för Foodservice (pdf)

  Produktfotografering för Norge (pdf)

 • Hur fotograferas olika produkt- och förpackningstyper inom Foodservice
  Obligatoriska produktbilder

  Utformningen av dessa bilder är ett önskemål från mottagarna. Vi garanterar att de följer GS1:s standard och motsvarar förväntningarna. 

  Produktbilder ur sin förpackning

  Dessa bilder ska på bästa möjliga sätt visa produktens utseende − den produkt som ska användas i matlagningen. Vi kallar det själva för att vi gör ett ”enkelt upplägg” i marknadsbilden. Med hjälp av väl vald ljussättning samt noggrann placering av exempelvis hallon i en skål, gör vi vårt yttersta för att åskådliggöra varje produkt på bästa sätt.

  Användningsområde: En produktbild för marknadsföring, som även kan användas på webbsidor. Retuschering och urklippsbana ingår. I första hand fotograferas samtliga produkter mot vit bakgrund. Produkterna fotograferas i det tillstånd som gäller vid försäljning.

  • Om produkten har en tydlig och enhetlig form, exempelvis en paj, fotograferas endast en produkt.
  • Om produkten varierar i form och storlek, exempelvis fiskfiléer, fotograferas två till tre produkter.
  • Kryddor samt pulver fotograferas i en hög direkt på bordet.
  • Bär, grönsaker, ris och dylikt fotograferas i en skål eller assiett i vitt porslin.

  Se vår fotograferingsmanual för bildexempel samt vidare information.

  Produktbilder i sin förpackning

  Vid fotografering för foodservice är det viktigt att fotografera den tydligaste förpackningen för produkten. Syftet med bilden är att produkten ska vara lättidentifierad vid försäljnings- samt beställningstillfället. Det kan vara en brun ytterförpackning om den har en tydlig etikett, eller innerförpackningen om den har en tydlig design.

  Användningsområde: En produktbild för webb (webbild), med vit bakgrund, för igenkänning. Eftersom ändamålet är webbutiker har bilden mindre retusch än en marknadsbild.

  Bilder efter önskemål

  Det finns oändliga möjligheter att skapa bilder för inspiration och speciella ändamål. Vi är öppna för skräddarsydda uppdrag utifrån era önskemål. Det kan exempelvis handla om så kallade serveringsförslag eller inspirationsbilder. Välkommen med din förfrågan.

 • Välj varuprov

  Välj varuprov som är i fint skick och utan datumstämplar vid ordinarie produktfotografering. Det ger de bästa bilderna till lägst kostnad.

  Tips inför en lyckad fotografering
  • Lägg tunga varuprov längst ner i förpackningen för att undvika att ömtåliga varuprov trycks ihop.
  • Emballera varuproven noggrant, för att undvika att de blir skavda eller nötta under transporten.
  • Skicka gärna två varuprov. Då finns ett varuprov i reserv om det andra skulle skadas under transporten.

  Kyl- och frysvaror

  Vid fotografering av kyl- och frysvaror i större volymer måste föranmälas, framförallt vid fotografering för Foodservice samt den norska marknaden.

  Färskvaror

  Färskvaror behöver alltid fotograferas snarast möjligt, exempelvis ”färdiga rätter” eller en tårta. Tänk på att buda dem till oss på förmiddagen, samt aldrig en fredagseftermiddag då de hinner bli dåliga under helgen. Vi prioriterar dessa produkter vid fotograferingen.

  Läkemedel

  Skicka tomma förpackningar om ditt företag vill låta Validoo MediaStore fotografera era läkemedelsförpackningar.

  Defekta varuprov

  Vi kan redigera bilderna till en extra kostnad om varuprovet är defekt när det kommer till Validoo MediaStore. På samma sätt retuscherar vi alltid bort datumstämplar. Om varuprovet är allt för skadat kan det löna sig att skicka ett nytt varuprov.

  Vanligt förekommande defekter är:

  • Skavt eller repat varuprov
  • Kostigt varuprov
  • Skrynkligt varuprov
  • Ofräscht innehåll
  • Kantstötta hörn på förpackningar
  • Sneda eller felplacerade etiketter.
 • Skicka varuprov
  • Kontrollera att varuprovet är märkt med samma GTIN som finns i följesedeln. GTIN (GS1-artikelnummer) är siffrorna under streckkoden på varuprovet. Skicka med följesedeln tillsammans med varuprovet.
  • Ett tips är att skicka tomma påsar eller förpackningar som är icke transparenta till studion. Vi fyller dem på plats inför fotografering.
  • Skicka gärna med några extra etiketter, för att garantera ett lyckat resultat.
  • Skicka varuprovet med leverans hela vägen fram till fotostudions dörr, med Posten företagspaket eller annan budfirma. Vi har ingen möjlighet att hämta ut paket på ett utlämningsställe.
  • Bifoga en retursedel med varuprovet om du vill att Validoo ska returnera varuprovet efter fotograferingen. En retursedel är en förbetald retur via Posten företagspaket eller annan transport- eller budfirma.
 • När bilderna är klara

  Ordinarie produktfotografering samt fotografering för Foodservice tar fem till tio arbetsdagar från det att vi har tagit emot både produktinformation och varuprov till att bilderna är klara. Bilderna blir tillgängliga för nedladdning först när du har godkänt dem. Om du har bråttom kan du beställa expressfotografering. Då blir bilderna klara inom 48 timmar under arbetsdagar.

  Den beräknade produktionstiden vid produktfotografering för Norge ges mot förfrågan.

 • ECR tidsfönster

  Inom den svenska dagligvarubranschen används rekommendationen ECR-Tidsfönster vid lansering av nya produkter. Enligt rekommendation behöver dina mottagare sju veckor på sig för att förbereda en lansering.

  Om kontrollen blir ej godkänd behövs mer tid för att rätta produktinformationen och upprepa proceduren. Det är alltid ditt ansvar som leverantör att produktinformationen är godkänd i tid så att din mottagare kan förbereda lanseringen.